Istotna część społeczeństwa ma tuszę....
20 kwietnia 2015, 19:06
W chwili aktualnej kultura kucharzenia nie jest już tak zamknięta i miejscowa, jak jeszcze w minionym tysiącleciu. Przyrost handlu internacjonalnego i usprawnienie transportu pozwoliło ekspedientom z nawet niedużych europejskich krajów sprowadzać towary z odległych zakątków świata. W Polsce, przez dużo lat zmagającej się z dosyć ubogimi szansami ustroju komunistycznego, pierwsze kucharskie nowości naturalnie nie mogły się uczynić. Zapotrzebowanie w początkowych wolnych latach Polski ograniczało się do bazowych produktów, z którymi wcześniej w PRL był taki kłopot. Dopiero rozwój mediów komercyjnych i pojawienie się większego pokupu na rozmaite dobra oraz usługi typowo okcydentalnego stylu życia - przyczyniło się do metamorfozy nastawienia Polaków do kucharzenia oraz skonstruowało noni sklep. Jedzenie staje się na pełnym świecie elementem popkultury, co poniektórzy wielcy szefowie dzięki własnym kultowym programom telewizyjnym są oryginalnymi powszechnymi gwiazdami. Od czasu do czasu to nie prowadzone przez nich restauracje, a unikatowe programy kulinarne, w których na przemian całkowici laicy oraz wielcy fachowcy starają się przed kamerami i jurorami prezentować perfekcyjne dania - wpływają na chęć do pomysłowego gotowania oraz odkrywania.
Dodaj komentarz